Nytt inlägg, Övriga inlägg
comments 2

Om att spara allt

Det här med att hålla ordning är något som ständigt är aktuellt i våra liv. Tidningar och reklam väller in och i motsvarande takt borde papper åka till återvinningen för att det inte ska svämma över. Likadant är det med kläder att man plötsligt upptäcker att det är trång i garderober och byrålådor.

Det vore väldigt skönt och bekvämt om man bara kunde spara allt men tyvärr är det inte möjligt. De flesta av oss har begränsat med utrymme och dessutom gillar i alla fall jag när det inte är alltför stökigt.

En institution som är undantagen från de här problemen är Kungliga biblioteket i Stockholm. De har faktiskt till uppgift att spara allt och det har de gjort ända sedan 1661 då den så kallade pliktlagen kom till. Med ‘allt’ menas här allt tryckt material som är allmänt spritt. Även visst elektroniskt material och TV-sändningar med mera sparar det.

Jag begav mig dit för att se hur det går till att faktiskt spara och det kan du lyssna på i andra avsnittet av podden! Enhetschef Miriam Nauri visade mig ‘bokens väg’ genom biblioteket från det att de tar emot en trycksak tills den går ner i arkivet.

Dessutom träffade jag Lars Björk som är programansvarig för digitaliseringen på Kungliga biblioteket om hur de digitaliserar sina samlingar. Man kan tycka att det bara är att skanna sida efter sida men så enkelt är det inte alltid, vilket kommer att visa sig.

Missa inte The Archives Podcasts nyhetsbrev!
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.