Äldre avsnitt
comments 3

Avsnitt 5: Dramatiska livsöden i arkiven

Handskrift Landsarkivet

I det här avsnittet blir det ett besök på Landsarkivet i Göteborg. Där träffade jag författaren och arkivarien Karin Edvall som berättar hur hon som en arkivens super-användare hittar historier i arkiven. Hon får nästan bära skygglappar för att inte dras med i allt hon hittar.

MISSA INGA AVSNITT
Håll dig uppdaterad och få mejl när det finns nya avsnitt ute.
Din mejladress kommer inte att säljas eller användas till att skicka spam.

Vi ger oss också in i arkiven förstås och Karin visar sina favoritdokument och inte minst några dramatiska livsöden som hon har fördjupat sig i.

Här är ett handskrivet dokument från 1756. Ganska svårläst men döljer en berättelse om en ung piga som blev med barn utanför äktenskapet och mötte ett tragiskt öde på grund av det. Lyssna på avsnittet får du veta mer.

Gamla dokument

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För den som vill ha stoff till egna berättelser eller helt enkelt vill krydda sitt eget familjeträd kommer det kreativa tips.

Länkar som nämns i avsnittet:

riksarkivet.se
karinedvall.se

 

Foto: AnnaCarin Isaksson
Musik:
What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond
departures by airtone (c) 2015 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/airtone/50496 Ft: speck

3 Comments

  1. Nu lyssnar jag på Karin på landsarkivet som du intervjuar. Fantastisk journalistik av dig och ett gott initiativ.
    Gunnar i Uppsala

  2. Pingback: Arkiven i demokratins tjänst – TheArchivesPodcast

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *