Övriga inlägg
Leave a comment

En nystart – gömslen

Utsikt mot Vinga

Det är dags för första avsnittet så vad vill jag med den här säsongen?

Den här säsongen handlar om det här som jag kallar gömslen. Jag fattar att det är ett rätt luddigt ord att använda för att förklara vad det hela ska handla om. Men sanningen är att jag inte riktigt vet precis vad som ska komma ut ur det hela. Jag har olika idéer och just nu är det ordet gömsle som sammanfattar det bäst för mig. Så hur kan jag förklara det?

Det här med att gömma sig lite är en strategi som jag har använt mig av hela livet. Det är inte så att jag har sprungit iväg (jag är väldigt ansvarsfull och redig vill jag poängtera) utan det har mer handlat om att jag har haft ett behov av att få utforska saker utan att nödvändigtvis behöva berätta om det för alla innan jag har tänkt klart. Det finns säkert en massa psykologiska förklaringar till varför det inte skulle vara bra att göra så och säkert en hel massa andra förklaringar till varför det är bra. Kanske kommer jag att intervjua en psykolog om det i ett kommande avsnitt?

Men jag tror inte att jag är särskilt ensam om att göra så.

Grejen är den att vi hela tiden bombarderas från olika håll om allt från vad vi ska äta för att leva länge till att uppfostra våra barn på bästa sätt, vad vi ska köpa eller inte, resa till och jag vet inte allt. Dessutom sker det ständigt dramatiska händelser både i Sverige och runt om i världen som vi ska tycka en massa om.

Mitt i den här kakafonin måste det väl vara både ok och bra att gå in i sig själv och stänga ute allt annat för att höra den där rösten som säger dig hur du ska göra för att må bra. Vi har starka självläkande funktioner både fysiskt och mentalt men båda kräver att vi lyssnar till oss själva. 

Många av oss lägger till en massa saker i livet, det bara blir så. Man jobbar och får med tiden mer ansvar vilket förstås kräver mer av oss. Man får barn och det vet vi tar extremt mycket utrymme av oss. Man skaffar boende, bilar och grejer och även om det ’bara’ är föremål kräver de tid för underhåll och användning och att planera för det kräver mentalt utrymme. Man vill ha en aktiv fritid med massor av vänner och träffa släktingar.
Mitt i det här behöver vi små gömslen för att koppla bort. Bara vara. Få tid att komma ihåg vilka bitar i livet som verkligen är viktiga men som har fått stå tillbaka en tid.

Podcasts kan, tycker jag, verkligen fungera som små tillflykter och tanken är att vi i den här ska få höra om sådana här strategier från olika människor. Det är roligt att få syn på hur andra gör och få upp ögonen för de här oaserna runt omkring oss som faktiskt finns. 

Det är inte meningen att det ska bli känslomässigt smetigt eller att att vi ska lära oss ytterligare några knep, få checklistor att följa eller pekpinnar om hur vi ska leva.

Det blir berättelser som är inspirerande, tankeväckande och kul. Det handlar helt enkelt om gömslen, både de inombords och de utanför, så att säga.

I det första avsnittet träffar vi Malin Årsbog som gjorde allt som man ska. Karriär, hus, barn och aktiv fritid. Tills det inte gick längre och precis som så många andra blev hon utbränd. Men där hände någonting och nu gör hon inte karriär längre. Nu gör hon konst.

Malin Årsbog i sin studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.