Övriga inlägg
Leave a comment

Boktips: Två böcker om SKOGEN

(varav en inspirerade till ett av säsongens avsnitt)

Skogen, särskilt den alldeles där jag bor, är något som jag har en nära relation till. Det vet de som känner mig personligen för jag tillbringar en del tid där. Det blir nästan dagliga promenader längs olika stigar och svamp och bärplockning är något jag ägnar mig så mycket jag kan åt när det är säsong. 

De som bara känner mig från The Archives Podcast eller sociala medier har kanske anat något eftersom jag delar mycket skogspromenader i flödena.

Ofta lyssnar jag på poddar när jag går i skogen, men den senaste tiden har det blivit ljudböcker och faktiskt två böcker som delvis utspelar sig där. Kanske ingen slump med tanke på mitt intresse men sällan har jag stött på böcker med så stark koppling till natur och inte minst träden och därför vill jag dela med mig av dem. Bägge böckerna är skrivna av två skickliga författare och skogstemat ligger så nära det som podden uppehåller sig kring i säsong 3.

The Underland av Robert Macfarlane

Underland

Detta är en samling essäer alla med det gemensamma temat ’underland’ alltså underjorden eller det som döljs under mark. 

Robert Macfarlane bygger upp sina berättelser utifrån litteratur, myter och skapelseberättelser och  väver ihop det med aktuell forskning och inte minst sina personliga upplevelser. Han har rest runt för att utforska grottor i England, Slovenien och nord Norge, slutförvaring för radioaktivt avfall i Finland och han tillbringar dagar i Paris katakomber. 

Alla berättelser är enormt spännande och det var efter att ha lyssnat (ja, alltså på ljudboksversionen) på boken som jag blev inspirerad till att få veta mer om det som populärt kallas wood wide web och så kom avsnittet som heter Underjordiskt nätverk till.

Ännu så länge finns boken inte utgiven på svenska.

The Overstory av Richard Powers

The Overstory av Richard Powers

The Overstory är en skönlitterär berättelse men den också innehåller enormt mycket fakta och kunskap kring träd och skog. Vartefter berättelsen fortlöper utbildas vi i trädens betydelse och hur de bidrar på (alla sätt) till livet på jorden. 

Även i den här boken får vi veta mer om wood wide web!

Men det är alltså en fiktiv berättelse där vi får följa ett antal personer som inte tycks ha något mer gemensat än att deras liv på olika betydelsebärande sätt har kopplingar till träd. I slutet vävs de här berättelserna ihop till en slags gemensam punkt i slutet på den drygt 500 sidor (eller 23 timmar i ljudboksversionen) långa boken.

Budskapet i The Overstory går inte att tolka på annat sätt än att varje träd är viktigt för oss människor och allt levande och att bevarandet av de stora skogarna borde stå högst på dagordningen. Så högt till och med att det rättfärdigar radikala åtgärder.

Richard Powers vann The Pulizer prize i den skönlitterära genren 2019 för The Overstory. Än finns den inte på svenska.


Har du några tips på läsning om skogen, wood wide web eller underjorden får du gärna dela med dig i kommentarerna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.