Season 1
comments 3

Avsnitt 5: Dramatiska livsöden i arkiven

Handskrift Landsarkivet

I det här avsnittet blir det ett besök på Landsarkivet i Göteborg. Där träffade jag författaren och arkivarien Karin Edvall som berättar hur hon som en arkivens super-användare hittar historier i arkiven. Hon får nästan bära skygglappar för att inte dras med i allt hon hittar.

Vi ger oss också in i arkiven förstås och Karin visar sina favoritdokument och inte minst några dramatiska livsöden som hon har fördjupat sig i.

Här är ett handskrivet dokument från 1756. Ganska svårläst men döljer en berättelse om en ung piga som blev med barn utanför äktenskapet och mötte ett tragiskt öde på grund av det. Lyssna på avsnittet får du veta mer.

Gamla dokument

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För den som vill ha stoff till egna berättelser eller helt enkelt vill krydda sitt eget familjeträd kommer det kreativa tips.

Länkar som nämns i avsnittet:

riksarkivet.se
karinedvall.se

 

Foto: AnnaCarin Isaksson
Musik:
What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond
departures by airtone (c) 2015 Licensed under a Creative Commons Attribution Noncommercial (3.0) license. http://dig.ccmixter.org/files/airtone/50496 Ft: speck

3 Comments

  1. Pingback: Arkiven i demokratins tjänst – TheArchivesPodcast

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.