Season 1
Leave a comment

Avsnitt 8: Stjärnskådning och amatörer

Astronomer

Att sitta i mörkret och titta upp mot stjärnorna och den oändliga rymden är något som vi alla har gjort vid något tillfälle. När man gör det får man verkligen en känsla för perspektiv och sin egen (lilla) roll i det stora hela. Några som gör det oftare än andra är amatörastronomer.

Det här avsnittet handlar om amatörer och deras arkiv och närmare bestämt amatörastronomernas eftersom det är dem som vetenskapshistorikern Johan Kärnfelt forskar kring och som vi besöker i avsnittet.

Amatörastronomin växte fram under 1900-talet och var en följd av inte minst att det började säljas teleskop som var prismässigt överkomliga för vanliga människor. När en historiker som Johan Kärnfelt ska forska kring deras historia går det inte att åka till vanliga, välordnade arkiv och börja bläddra i pappren. Nej, det krävs lite detektivarbete för att hitta källmaterial för de kan ligga på en vind hemma hos någon.

Vi får lära oss vad ordet amatör egentligen betyder (en ledtråd är ‘amor’), vad en Grand Amateur är för något och vilken betydelse amatörer har haft för vetenskapen och framväxten av museer.

 

Frontbild:
Från www.rijksmuseum.n: De komeet (Swift-Tuttle) zichtbaar in februari 1737 boven Nederlands. Geleerden bestuderen met een telescoop de komeet aan de nachtelijke hemel, op de voorgrond putti in de weer met astronomische instrumenten. Gemerkt rechtsboven pag. 106.

Musik:

What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond

Interstellar memories av Tales,
freemusicarchive.org/music/TALES/Interstellar_Memories/10_Interstellar_Memories

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.