Säsong 3
comment 1

Underjordiskt nätverk

Skogen och träden är jätteviktiga för så många saker; främst för vår miljö och inte minst för vårt välmående (som avsnittet om skogsbad handlar om) och dessutom är skogen och skogsbruket viktiga för svensk ekonomi.

Att skogar är viktiga för vår globala miljö och i kampen mot växthuseffekten och berör oss alla på så många sätt visade den enorma uppmärksamheten som skapades runt om i världen när Amazonas djungler brann för någon månad sedan.

Det finns alltså en stor medvetenhet idag om skogens betydelse för ekosystemen och miljön men vad många inte vet är hur otroligt viktig aktiviteten under jordytan är för hur skogen mår.

 Där nere döljer sig nämligen svampmykhorrizan, alltså svamparnas tunna rottrådar, som sitter ihop med träden och hjälper träden att växa och göra det som de behöver göra för vår miljö. Utan svamparna skulle vi inte ha de skogar vi har.

I det här avsnittet undersöker vi vad som döljer sig under fötterna när vi tar våra skogspromenader. Tillsammans med mykologen Ellen Larsson från Göteborgs universitet och tryffelhunden Ella går vi på jakt efter tryffel i en skog utanför Skövde.

Samtidigt får vi veta mer om det underjordiska nätverket som populärt kallas wood wide web och varför det är jätteviktigt för våra skogar och miljön.

Om du gillar vad du just har hört hoppas jag att du vill vara med och stötta podden. Gå tillpatreon.com/archivespodcast och donera en liten summa varje månad. Det hjälper mig att skapa ett intressant och högkvalitativt innehåll just för dig. Om du har frågor kring hur Patreon fungerar är det bara att du hör av dig till mig på info@tereshallman.com. 

Musik:
What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond

Two Pianos by Stefan Kartenberg (c) copyright

Bild:
Photo by fardad armoodian on Unsplash

1 Comment

  1. Pingback: Boktips: Två böcker om SKOGEN – TheArchivesPodcast

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.