Säsong 3
Leave a comment

Ristat i sten

Maritima ristningar

Vi besöker Bohusläns museum i Uddevalla för att få veta mer om maritima ristningar. Utmed bohuskusten har sjömän under hundratals år gjort ristningar i de naturhamnar där de har sökt skydd. I vissa hamnar som på Hamnholmarna finns det hundratals ristningar i form av kompassrosor, bomärken, adelsmärken, initialer och olika symboler.

Placeringen av de här ristningarna visar dolda sjövägar och är för de flesta okända till skillnad mot de mer kända hällristningarna.

Arkeologerna Linnea Nordell och Ingela Lundin vid Bohusläns museum har intresserat sig för de maritima ristningarna och har kartlagt dem under nio års tid. De berättar om sina fynd, vilka som gjorde ristningarna och så får vi höra om några mer anmärkningsvärda personer som gjort ristningar som det har gått att spåra. Vi gör också ett besök i utställningen som pågår nu under hösten 2019.

Om du gillar vad du just har hört hoppas jag att du vill vara med och stötta podden. Gå tillpatreon.com/archivespodcastoch donera en liten summa varje månad. Det hjälper mig att skapa ett intressant och högkvalitativt innehåll just för dig. Om du har frågor kring hur Patreon fungerar är det bara att du hör av dig till mig på info@tereshallman.com. 

Musik:
What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond

Music – ”The Maze” by Josh Woodward. Free download: http://joshwoodward.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.