Tidigare säsonger


Alla avsnitt av The Archives Podcast går att hitta i iTunes med hjälp av appen Podcaster för dig som har en iPhone och i de flesta podcastappar för Androidmobiler. Du söker bara på ‘the archives podcast’ eller ‘Teres Hallman’ så dyker den upp. Se till att prenumerera på podden så laddas nya avsnitt ner automatiskt till din mobil.

Vill du inte  lyssna på din mobil går självklart att lyssna här också!


Season 2 – In English

Bonus interview – Shannon Howard

The Voyager -Jill Heinerth

The Adventurer – Sarah Williams

The Artist – Pia Jane Bijkerk

Konstnären (in Swedish) – Lena Rydén

Bonus: Pilgrimage (in Swedish) -Anne-Louise Nyman

The Wanderer – Kenneth Joelsson

The Adventurer – The Kontiki Museum

The Scientist – The Nobel Center

Welcome to Season 2 – Explorers

Welcome to a new season dedicated to exploring and the great explorers of the world!



Säsong 1 – På svenska

Avsnitt 18

I år är det precis hundra år sedan det rådde matbrist i Sverige och runt om i landet protesterade människor mot vad man upplevde var en orättvis fördelning av maten. I Göteborg utbröt kravaller den 5 maj 1917 och det uppmärksammar Landsarkivet i Göteborg med en utställning som vi besöker på öppningsdagen.


Avsnitt 17
Del 1:

Del 2:

Vi besöker  Medicinhistoriska museet i Göteborg och tittar på föremålen där och lär oss om läkekonstenshistoria.

I första avsnittet med hjälp av museipedagog Robert Vall och i andra avsnittet i träffar också museichef Lisa Sputnes Movitz som berättar om hur samlingarna har kommit till och Thomas Gütebier som är ansvarig för samlingarna och föremålen tar oss med bakom kulisserna.


Avsnitt 16

Regalskeppet Vasa är en 400-årig tidskapsel som vi kan beskåda på Vasamuseet på Djurgården i Stockholm.

Jag följde med Irene Lindblom på en rundvandring i Vasamuseets magasin för att se vad som finns där. Hon visar några av de föremål som gör att vi kommer lite närmare människorna som levde då.


Avsnitt 15

I detta avsnittet berättar Stefan Högberg, arkivarie och bloggare, för oss om några medeltidens kvinnliga normbrytare. Det blir historier om medeltida kvinnliga krigare, läkare och ledare.

Några som nämns är Husfrun på Askanäs, Hildegard av Bingen, kvinnliga korsfarare, Ingeborg Håkansdotter, Trota av Salerno. Om detta är okända namn för dig se till att lyssna för du kommer att lära dig någonting!


Avsnitt 14

I det här avsnittet besöker vi historikern Kenneth Nyberg igen (som berättade om Carl von Linné i det första avsnittet av podden, Avsnitt 1: Giganten Linn) och den här gången blir det hela intervjun som jag gjorde med honom.

Vi pratar mer ingående om hur 1700-talets begynnande globalisering och hur Linne lyckades för ut sin innovation, som hans tvåledade namn just var.


Avsnitt 13

Mänskliga kvarlevor och hur synen på dem har förändrats handlar det här avsnittet om. Jag besökte arkeologerna Else-Britt Filipsson och Åsa Engström i ett av Göteborgs stadsmuseums magasin för att prata om hur man förvarar och visar upp de kvarlevor sin finns i arkiven.


Avsnitt 12

I det här avsnittet blir det mycket kartor och lantmäterihistoria. Jag besökte Lantmäteriet i Gävle och träffade Olov Unger som har jobbat som lantmätare sedan 1980-talet och kunnig i dess historia.


Avsnitt 11

Det här avsnittet handlar om att fylla på arkiven. Ja, för det är ju det arkeologer gör när de är ute på utgrävning

Vi följer med arkeolog Karolina Kegel från Göteborgs stadsmuseum på en utgrävning vid Kvibergs kyrkogård. Under gräset finns där nämligen en boplats från yngre stenåldern. Här har de hitta eldstäder, flintskärvor och keramik.


Avsnitt 10

Det här avsnittet handlar  det svenska signalspaningsflygplanet DC3 som skötts ned i Östersjön av sovjetiskt flyg.

Sedan 2009 finns vraket på Flygvapenmuseet i Linköping och kring det har man byggt upp  basutställningen Hemliga handlingar – DC3:an som försvann. Mikael Parr, museichef, berättar varför vraket finns på museet och hur man tänkte när man byggde upp hela den suggestiva och informationsrika utställningen.

Såklart blir det också en rundvandring i magasinen.


Avsnitt 9
Ett levande museum där samlingarna frodas i bokstavlig mening besöker vi i detta avsnitt.

Botaniska trädgården i Göteborg är Skandinaviens största botaniska trädgård och är inte bara ett väldigt trevligt utflyktsmål där man kan promenera, lukta på blommorna och ta en kopp kaffe på en pic-nic-filt, det är också ett stort arkiv med växter.

Följ med på en rundvandring i samlingarna runt om i parken och till växthuset där de verkliga rariteterna gömmer sig.


Avsnitt 8
Att sitta i mörkret och titta upp mot stjärnorna och den oändliga rymden är något som vi alla har gjort vid något tillfälle. När man gör det får man verkligen en känsla för perspektiv och sin egen (lilla) roll i det stora hela. Några som gör det oftare än andra är amatörastronomer.

Det här avsnittet handlar om amatörer och deras arkiv och närmare bestämt amatörastronomernas eftersom det är dem som vetenskapshistorikern Johan Kärnfelt forskar kring och som vi besöker i avsnittet.


Avsnitt 7

Det här är del två av besöket på Vänersborgsmuseum som startade i avsnitt 6.


Avsnitt 6

Jag åkte till Vänersborgs museum för att höra de spännande historierna om varför detta märkliga museum ligger i denna lilla stad. Och så klart ville jag titta på samlingarna.


Avsnitt 5

I det här avsnittet blir det ett besök på Landsarkivet i Göteborg. Där träffade jag författaren och arkivarien Karin Edvall som berättar hur hon som en arkivens super-användare hittar historier i arkiven. Hon får nästan bära skygglappar för att inte dras med i allt hon hittar.

Vi ger oss också in i arkiven förstås och Karin visar sina favoritdokument och inte minst några dramatiska livsöden som hon har fördjupat sig i.


Avsnitt 4

I detta avsnitt handlar det om arkiv i marken. I marken? Ja, lämningar från människor som har föregått oss finns i viss mån bevarade i marken och man kan se det som just arkiv.

Det blir ett besök på Lödöse museum eftersom det här finns ovanligt mycket lämningar. Lödöse var under medeltiden en av Sveriges största städer men dagens lilla by avslöjar inte mycket om dess rika historia.


Avsnitt 3

Detta avsnitt handlar om världens största arkiv och företaget som har gjort det möjligt för oss att ha nytta av det.

Jag pratar förstås om internet och Google.

För att reda ut Googles betydelse har jag intervjuat Andreas Ekström som har skrivit boken Google-koden.

En konsekvens av att vi googlar oss fram till fakta och information är att de gamla hederliga uppslagsverken är utrotningshotade! Jag besöker därför ett bibliotek för att höra med två bibliotekarier om det är en förändring de har lagt märke till.


Avsnitt 2

I detta avsnitt blir det ett besök på Kungliga biblioteket i Stockholm. De kallar sig nationens minne på grund av sitt uppdrag att spara allt tryckt material som sprids till allmänheten.

Jag följde med på “bokens väg” från att böcker och trycksaker tas emot tills de hamnar i arkiven.

Dessutom träffade jag Lars Björk som är programansvarig för digitaliseringen på Kungliga biblioteket om hur de digitaliserar sina samlingar. Man kan tycka att det bara är att skanna sida efter sida men så enkelt är det inte alltid, vilket kommer att visa sig.


Avsnitt 1

I det första avsnittet träffar jag Kenneth Nyberg vid Göteborgs universitet för att prata om varför Carl von Linné är en av våra främsta vetenskapsmän idag och varför hans system för att skapa ordning och reda i botanikens värld används än idag. Dessutom får vi reda på varför det på 1700-talet var viktigt att hålla ordning på växter.
Det blir också ett besök på Naturhistoriska museet i Göteborg för att gå bakom kulisserna och kika på deras samlingar där de ju arkiverar döda djur.