Latest Posts

Frisk av läsning

I det här avsnittet utgår vi ifrån kraften i det skrivna ordet och ett område som tar fasta på det är den så kallade biblioterapin. Det är en terapiform där man läser för att må bra.

En person som har tänkt mycket och forskat på det här är Cecilia Pettersson. Vi träffar henne för att få veta mer om hur det fungerar. Vad ska man läsa, hur ska man läsa och för vem kan det vara bra?

Förhoppningsvis blir du inspirerad att läsa mer om din läsning precis som min har avtagit något, eller kanske att starta eller gå med i en läsecirkel.

Läs mer om Cecilia Petterssons forskning här: https://lir.gu.se/om-oss/personal?userId=xpetce

Musik:
What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond

”Already there” by Josh Woodward. Free download: http://joshwoodward.com/

Ristat i sten

Maritima ristningar

Vi besöker Bohusläns museum i Uddevalla för att få veta mer om maritima ristningar. Utmed bohuskusten har sjömän under hundratals år gjort ristningar i de naturhamnar där de har sökt skydd. I vissa hamnar som på Hamnholmarna finns det hundratals ristningar i form av kompassrosor, bomärken, adelsmärken, initialer och olika symboler.

Placeringen av de här ristningarna visar dolda sjövägar och är för de flesta okända till skillnad mot de mer kända hällristningarna.

Arkeologerna Linnea Nordell och Ingela Lundin vid Bohusläns museum har intresserat sig för de maritima ristningarna och har kartlagt dem under nio års tid. De berättar om sina fynd, vilka som gjorde ristningarna och så får vi höra om några mer anmärkningsvärda personer som gjort ristningar som det har gått att spåra. Vi gör också ett besök i utställningen som pågår nu under hösten 2019.

Om du gillar vad du just har hört hoppas jag att du vill vara med och stötta podden. Gå tillpatreon.com/archivespodcastoch donera en liten summa varje månad. Det hjälper mig att skapa ett intressant och högkvalitativt innehåll just för dig. Om du har frågor kring hur Patreon fungerar är det bara att du hör av dig till mig på info@tereshallman.com. 

Musik:
What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond

Music – ”The Maze” by Josh Woodward. Free download: http://joshwoodward.com/

Boktips: Två böcker om SKOGEN

(varav en inspirerade till ett av säsongens avsnitt)

Skogen, särskilt den alldeles där jag bor, är något som jag har en nära relation till. Det vet de som känner mig personligen för jag tillbringar en del tid där. Det blir nästan dagliga promenader längs olika stigar och svamp och bärplockning är något jag ägnar mig så mycket jag kan åt när det är säsong. 

De som bara känner mig från The Archives Podcast eller sociala medier har kanske anat något eftersom jag delar mycket skogspromenader i flödena.

Ofta lyssnar jag på poddar när jag går i skogen, men den senaste tiden har det blivit ljudböcker och faktiskt två böcker som delvis utspelar sig där. Kanske ingen slump med tanke på mitt intresse men sällan har jag stött på böcker med så stark koppling till natur och inte minst träden och därför vill jag dela med mig av dem. Bägge böckerna är skrivna av två skickliga författare och skogstemat ligger så nära det som podden uppehåller sig kring i säsong 3.

The Underland av Robert Macfarlane

Underland

Detta är en samling essäer alla med det gemensamma temat ’underland’ alltså underjorden eller det som döljs under mark. 

Robert Macfarlane bygger upp sina berättelser utifrån litteratur, myter och skapelseberättelser och  väver ihop det med aktuell forskning och inte minst sina personliga upplevelser. Han har rest runt för att utforska grottor i England, Slovenien och nord Norge, slutförvaring för radioaktivt avfall i Finland och han tillbringar dagar i Paris katakomber. 

Alla berättelser är enormt spännande och det var efter att ha lyssnat (ja, alltså på ljudboksversionen) på boken som jag blev inspirerad till att få veta mer om det som populärt kallas wood wide web och så kom avsnittet som heter Underjordiskt nätverk till.

Ännu så länge finns boken inte utgiven på svenska.

The Overstory av Richard Powers

The Overstory av Richard Powers

The Overstory är en skönlitterär berättelse men den också innehåller enormt mycket fakta och kunskap kring träd och skog. Vartefter berättelsen fortlöper utbildas vi i trädens betydelse och hur de bidrar på (alla sätt) till livet på jorden. 

Även i den här boken får vi veta mer om wood wide web!

Men det är alltså en fiktiv berättelse där vi får följa ett antal personer som inte tycks ha något mer gemensat än att deras liv på olika betydelsebärande sätt har kopplingar till träd. I slutet vävs de här berättelserna ihop till en slags gemensam punkt i slutet på den drygt 500 sidor (eller 23 timmar i ljudboksversionen) långa boken.

Budskapet i The Overstory går inte att tolka på annat sätt än att varje träd är viktigt för oss människor och allt levande och att bevarandet av de stora skogarna borde stå högst på dagordningen. Så högt till och med att det rättfärdigar radikala åtgärder.

Richard Powers vann The Pulizer prize i den skönlitterära genren 2019 för The Overstory. Än finns den inte på svenska.


Har du några tips på läsning om skogen, wood wide web eller underjorden får du gärna dela med dig i kommentarerna!

Underjordiskt nätverk

Skogen och träden är jätteviktiga för så många saker; främst för vår miljö och inte minst för vårt välmående (som avsnittet om skogsbad handlar om) och dessutom är skogen och skogsbruket viktiga för svensk ekonomi.

Att skogar är viktiga för vår globala miljö och i kampen mot växthuseffekten och berör oss alla på så många sätt visade den enorma uppmärksamheten som skapades runt om i världen när Amazonas djungler brann för någon månad sedan.

Det finns alltså en stor medvetenhet idag om skogens betydelse för ekosystemen och miljön men vad många inte vet är hur otroligt viktig aktiviteten under jordytan är för hur skogen mår.

 Där nere döljer sig nämligen svampmykhorrizan, alltså svamparnas tunna rottrådar, som sitter ihop med träden och hjälper träden att växa och göra det som de behöver göra för vår miljö. Utan svamparna skulle vi inte ha de skogar vi har.

I det här avsnittet undersöker vi vad som döljer sig under fötterna när vi tar våra skogspromenader. Tillsammans med mykologen Ellen Larsson från Göteborgs universitet och tryffelhunden Ella går vi på jakt efter tryffel i en skog utanför Skövde.

Samtidigt får vi veta mer om det underjordiska nätverket som populärt kallas wood wide web och varför det är jätteviktigt för våra skogar och miljön.

Om du gillar vad du just har hört hoppas jag att du vill vara med och stötta podden. Gå tillpatreon.com/archivespodcast och donera en liten summa varje månad. Det hjälper mig att skapa ett intressant och högkvalitativt innehåll just för dig. Om du har frågor kring hur Patreon fungerar är det bara att du hör av dig till mig på info@tereshallman.com. 

Musik:
What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond

Two Pianos by Stefan Kartenberg (c) copyright

Bild:
Photo by fardad armoodian on Unsplash

Blåbärsskogen och stickning

I detta sommaravsnitt träffar jag Jonna Andersson Lilja och pratar om olika slags gömslen som vi har haft i livet ända sedan vi var små och fram till idag med olika med och motgångar på vägen. 

Jonna tycker som jag att det är viktigt med gömslen och att det är ett bra ord för det innehåller också lite mystik.

Vi talade också om att valla själen, plocka blåbär, fantasier om stenåldern, att hitta sin flock, om sommargömslen bland mycket annat.

Om du gillar vad du just har hört hoppas jag att du vill vara med och stötta podden. Gå till patreon.com/archivespodcast och donera en liten summa varje månad. Det hjälper mig att skapa ett intressant och högkvalitativt innehåll just för dig. Om du har frågor kring hur Patreon fungerar är det bara att du hör av dig till mig på info@tereshallman.com. 

Musik:
What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond

Musik:
What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond

Don’t close your eyes by by Josh Woodward. Free download: http://joshwoodward.com/

ttp://www.bensound.comSummer

Ett grönt bad

Ett grönt bad

Det här avsnittet handlar om magin i skogen och att man kan gå dit för att hitta sig själv. Åtminstone för en stund i ett skogsbad om man vill. Med en guides hjälp får man upptäcka skogen på ett alldeles nytt sätt än man gör under en vanlig skogspromenad.

I det här avsnittet beger vi oss ut i skogen för att uppleva skogen med hjälp av skogsbadsguiden Laurence Nachin. 

Hon och hittade till skogsbad eller shinrin-yoku som det heter i ursprungslandet Japan av en slump framför TV. Det kom in precis rätt i hennes liv och när hon fick se programmet tvekade hon inte en sekund på att detta var något för henne.
Laurence berättar om vad skogsbad är, hur det går till och om vilken betydelse skogen har i hennes liv. Följ med ut i skogen för en avkopplande stund.

Hon berättar om hur skogen påverkar oss på ett positivt sätt, bakgrunden till hur skogsbad och hur det går till.

Läs mer om Laurence och hennes guidningar på https://www.senseinnature.se och om Shinrin-yoku på http://www.shinrin-yoku.org.

Om du gillar vad du just har hört hoppas jag att du vill vara med och stötta podden. Gå till patreon.com/archivespodcast och donera en liten summa varje månad. Det hjälper mig att skapa ett intressant och högkvalitativt innehåll just för dig. Om du har frågor kring hur Patreon fungerar är det bara att du hör av dig till mig på info@tereshallman.com. 

Musik:
What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond

Don’t close your eyes by by Josh Woodward. Free download: http://joshwoodward.com/

Perspektiv på tillvaron

Perspektiv på tillvaron

Vi fortsätter på temat gömsle men i det här avsnittet mer i form av en konkret plats, för vi ska besöka ett slags gömsle som ligger fullt synligt i Slottskogen i Göteborg. 

Med hjälp av Slottskogsobservatoriets föreståndare Katja Lindblom får vi perspektiv på tillvaron genom att skåda ut i rymden. 

Slottskogsobservatoriets föreståndare Katja Lindblom på observatoriets innergård. Tyvärr har byggnaden utsatts för klotter under många år och för att hindra att obehöriga tar sig in har taggtråd satts upp.

Vi människor har alltid haft en relation till himlafenomenen och det pratar vi om och försöker också oss på folkbildning i form av att höja allmänhetens kunskap om några stjärnbilder som alla borde känna till. Och mycket annat.

Hjälp mig att skapa ett intressant och kvalitativt innehåll genom att donera en summa varje månad. Läs hur på: patreon.com/archivespodcast

Följ podden på:

https://www.instagram.com/tereshallman/
https://www.facebook.com/archivespodcast/

Slottskogens hemsida: 
http://slottsskogsobservatoriet.se/wordpress/ 

Musik:

What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond

Utsikt mot Vinga

En nystart – gömslen

Det är dags för första avsnittet så vad vill jag med den här säsongen?

Den här säsongen handlar om det här som jag kallar gömslen. Jag fattar att det är ett rätt luddigt ord att använda för att förklara vad det hela ska handla om. Men sanningen är att jag inte riktigt vet precis vad som ska komma ut ur det hela. Jag har olika idéer och just nu är det ordet gömsle som sammanfattar det bäst för mig. Så hur kan jag förklara det?

Det här med att gömma sig lite är en strategi som jag har använt mig av hela livet. Det är inte så att jag har sprungit iväg (jag är väldigt ansvarsfull och redig vill jag poängtera) utan det har mer handlat om att jag har haft ett behov av att få utforska saker utan att nödvändigtvis behöva berätta om det för alla innan jag har tänkt klart. Det finns säkert en massa psykologiska förklaringar till varför det inte skulle vara bra att göra så och säkert en hel massa andra förklaringar till varför det är bra. Kanske kommer jag att intervjua en psykolog om det i ett kommande avsnitt?

Men jag tror inte att jag är särskilt ensam om att göra så.

Grejen är den att vi hela tiden bombarderas från olika håll om allt från vad vi ska äta för att leva länge till att uppfostra våra barn på bästa sätt, vad vi ska köpa eller inte, resa till och jag vet inte allt. Dessutom sker det ständigt dramatiska händelser både i Sverige och runt om i världen som vi ska tycka en massa om.

Mitt i den här kakafonin måste det väl vara både ok och bra att gå in i sig själv och stänga ute allt annat för att höra den där rösten som säger dig hur du ska göra för att må bra. Vi har starka självläkande funktioner både fysiskt och mentalt men båda kräver att vi lyssnar till oss själva. 

Många av oss lägger till en massa saker i livet, det bara blir så. Man jobbar och får med tiden mer ansvar vilket förstås kräver mer av oss. Man får barn och det vet vi tar extremt mycket utrymme av oss. Man skaffar boende, bilar och grejer och även om det ’bara’ är föremål kräver de tid för underhåll och användning och att planera för det kräver mentalt utrymme. Man vill ha en aktiv fritid med massor av vänner och träffa släktingar.
Mitt i det här behöver vi små gömslen för att koppla bort. Bara vara. Få tid att komma ihåg vilka bitar i livet som verkligen är viktiga men som har fått stå tillbaka en tid.

Podcasts kan, tycker jag, verkligen fungera som små tillflykter och tanken är att vi i den här ska få höra om sådana här strategier från olika människor. Det är roligt att få syn på hur andra gör och få upp ögonen för de här oaserna runt omkring oss som faktiskt finns. 

Det är inte meningen att det ska bli känslomässigt smetigt eller att att vi ska lära oss ytterligare några knep, få checklistor att följa eller pekpinnar om hur vi ska leva.

Det blir berättelser som är inspirerande, tankeväckande och kul. Det handlar helt enkelt om gömslen, både de inombords och de utanför, så att säga.

I det första avsnittet träffar vi Malin Årsbog som gjorde allt som man ska. Karriär, hus, barn och aktiv fritid. Tills det inte gick längre och precis som så många andra blev hon utbränd. Men där hände någonting och nu gör hon inte karriär längre. Nu gör hon konst.

Malin Årsbog i sin studio
Konsten som fristad

Konsten som fristad

I det här avsnittet träffar vi konstnären Malin Årsbog. Hon hittade en fristad, eller ett gömsle om man så vill, i konsten när hon blev utbränd.

Vi pratar om det här med att livet ibland bara flyter på med jobb, karriär, barn, villa, vovve och Volvo (fast i Malins fall utan vovve och Volvo var där hon jobbade, men ni fattar). Men sedan hände det som tyvärr händer många och hon blev utbränd. Det var då hon började måla igen och det blev en vändning. Nu gör hon inte karriär längre utan kost.

❤️ Om du gillar det här avsnittet berätta gärna om det för en vän!
❤️ Kika också in på poddens Patreon-sida och ge ett bidrag.

Följ Malin Årsbog:
www.malinarsbog.se
https://www.facebook.com/malinarsbogart/
www.instagram.com/malinarsbogart/

Musik:
“Reign” Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

What is the Journey? by Colin Mutchler (c) 2014 Licensed under a Creative Commons Attribution (3.0) license. http://ccmixter.org/files/commonsplice/45492 Ft: Doxent Zsigmond


Introduktion till säsong 3

Intro till säsong 3

Säsong 3 kommer med flera nyheter. Lyssna på introduktionsavsnittet och hör vilka de är.

Det första ordinarie avsnittet kommer om en vecka, nästa torsdag den 24 april 2019. Prenumerera på The Archives Podcast nyhetsbrev eller i din podd-app så att du inte missar det.

En av nyheterna för i år är att du som lyssnare kan stötta podden genom att donera en liten summa varje månad på dess Patreon-sida.

För priset av en kopp kaffe i månaden bidrar du till att podden kan fortsätta att komma ut, utvecklas och spridas. Kika gärna in på patreon.com/archivespodcast och ge ditt bidrag om du gillar podden!

Become a Patron!

Ett annat sätt att stötta podden är att berätta om den för en vän eller att tipsa om den i sociala medier.

Alla bidrag är oerhört uppskattade!

Men viktigast av allt är att du lyssnar. Jag ser jättemycket fram emot den här nya säsongen och hoppas att du kommer att gilla den. Har du synpunkter, feedback eller själv vill bli intervjuad är det bara att skicka mig ett mejl (gör reply på det här eller mejla på info@tereshallman.com).

Vi hörs!
/Teres